Bisküvili kabak tatlısını ilk yediğimde annem Oktay Usta'dan öğrenmiş,
ben okuldan dönmüş, babam annemin yeni denediği tarifle uğraşmakta,
kadına takılıp durmaktaydı. Oktay Usta'nın şimdiki zamanın gençlerinin
çocukluk anılarına giren tarifleri çok fazla var bilirim. Muhallebili Kadayıf
da bunlardan biriydi benim için. Yeri geldiğinde elinde yoğurduğu hamur
kabıyla dans eden adamın varlığına her zaman şükretmişimdir. Nice nice
insanın aile etrafının midelerini şenlendirmiştir çünkü. Bu tarif o
tarif miydi bilmiyorum ama ben hatırlayabildiğim kadarıyla yaptım. Benim
için enfes, kimileri için ne güzel, kimileri için de gereksizdir bu
tatlı.
Bisküvili Kabak Tatlısı
Malzemeler;
1 kg balkabağı
3/4 su bardağı canderel green toz tatlandırıcı veya toz şeker
1 paket krem şanti
3/4 su bardağı süt
2 paket pötibör bisküvi
1 tatlı kaşığı tarçın
Yapılışı;
Bir gece önceden soyulup dilimlenmiş balkabağını orta boy bir tencereye
koyup üzerine tatlandırıcının veya toz şekerin tamamını gezdirin ve ağzı
kapalı olarak bekletin. Ertesi gün bekleyen su kabağı bir miktar su
salacaktır. Eğer saldığı su çok azsa 1 çay bardağı su ilave edin. Toz
tatlandırıcı eklediğinizde bal kabağı çok fazla su salmıyor, hatta hiç. O
zaman suyu 1 su bardağına yakın ekleyebilirsiniz. Daha sonra bal
kabaklarını yumuşayana kadar pişmeye bırakın. Yumuşadığında ocaktan
alın, varsa suyunu süzün, henüz sıcakken çatalla ezerek püre haline
getirin. Krem şantiyi 3/4 su bardağı sütle çırparak hazırlayın.
İsterseniz birazını üst kısmını süslemek için ayırın. Bisküvileri
elinizle ufalayın. 1 tatlı kaşığı tarçın ilavesiyle bütün malzemeyi
geniş bir kabın içinde karıştırın. Kelepçeli bir kalıba tatlıyı
yerleştirip üzerini düzeltin ve buzdolabında en az 3- 4 saat dinlenmeye
bırakın. Servis öncesi krem şantiyle üzerini süsleyin. Fındık, ceviz
veya tarçınla da süsleyebilirsiniz.
Ben 28 cm'lik kelepçeli kalıp kullandım, orta boy borcamlarda da
hazırlayabilirsiniz. Üzerindeki şekil için hazır bir şablonu tatlının
üzerine yerleştirip kaşıkla krem şantiyi üzerine sıvadım ve yavaşça
kaldırdım. Kabağın cinsine göre tatlınız sert veya yumuşak olabilir.
Eğer kabak sertse bisküviyi öncelikle 1.5 paket ekleyin, duruma göre
oranı 2 pakete çıkarın. Yumuşak yapılı bir tatlı olduğundan çok ince ve
küçük dilimler biraz dağınık bir görüntü oluşturabilir. Servis esnasında
spatula kullanmanızı tavsiye ederim.
Afiyet olsun..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder